Cypryjskie wina

NASZA OFERTA

Wino deserowe, słodkie

Commandaria St. Barnabas oraz Commandaria St. Nicolas.


Złoty medal na 7 konkursie winiarskim o medal ENOEXPO® 2015
Klasyka, legenda, cypryjska ikona. Ryszard Lwie serce mówił o nim "The wine of king, the king of wines". Jest to prawdopodobnie najstarsze wino na Świecie. Ma mocno herbaciany kolor. Wyraziste aromety powideł śliwkowych, dżemu z wiśni, jeżynowego likieru i karmelu. W ustach gęste, słodkie, lekko syropowe. Pojawia się bliska aromatom, dominująca nuta powideł, rodzynek, likieru kawowego. Stanowi wyśmienity dodatek do ciast i deserów.

Wino deserowe, słodkie

Commandaria St. Barnabas oraz Commandaria St. Nicolas.


Wino królów i król win
Legenda mówi, że Commandaria została stworzona dla Ryszarda Lwie Serce i Krzyżowców. To pyszne wino deserowe wytwarzano na wyspie już w XIII wieku. Powstaje z podsuszanych dwóch odmian winorośli Xynistéri (biała) i Mávro (czerwona).
Po późno październikowych zbiorach owoce suszone są przez około dziesięć dni na słońcu na słomianych matach, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej słodkie. Następnie tłoczy się z nich sok i miesza oba gatunki. Potem wino poddawane jest fermentacji w specjalnych glinianych kadziach. Po osiągnięciu odpowiedniej zawartości alkoholu, przelewane jest do dębowych beczek gdzie dojrzewa przez okres minimum 2 lat . Dzięki tak złożonemu procesowi uzyskujemy niepowtarzalny aromat suszonych owoców, karmelu, orzechów, daktyli, fig po czekoladę, kawę, cynamon, goździki i kardamon.

Wino czerwone, słodkie, deserowe

Emva Cream Sherry


Emva to klasyczne sherry z Cypru. Jego bogaty, gładki, łagodny smak jest skutkiem dojrzewania tego trunku w beczkach dębowych wystawionych na działanie cypryjskiego słońca. Mniej słodkie niż Commandaria idealnie nadaje się do deserów i ciast.

Wino czerwone, wytrawne

Agios Onoufrios


Najpopularniejsze wino cypryjskie
Powstało ze szczepów Maratheftiko, Lefkadha, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz i Merlot. Charakteryzuje się głębokim purpurowym kolorem, intensywnym aromatem świeżych owoców jeżyny, czarnej porzeczki i śliwki. Najlepiej pasuje do dań mięsnych oraz twardych serów. Aby wydobyć wszystkie walory smakowe należy podawać schłodzone w temperaturze 16 – 18°C.

Wino czerwone, wytrawne

Methy Cabernet Sauvignon


Smak czasu
To wino spędza 2 lata w dębowych beczkach oraz drugie tyle leżakowane w butelkach. Dzięki temu procesowi powstaje wino o głębokiej czerwonej ciemnej barwie oraz wyjątkowym smaku owoców, kaparów, pieprzu z nutą dębowej beczki w tle.

Wino czerwone, wytrawne

Cabernet Sauvignon Red


Wyśmienite wino produkowane z wyselekcjonowanych winogron Cabernet Sauvignon z obszaru Omodhos na Cyprze. Charakteryzujące się bogatym smakiem owoców leśnych. Jest to idealny dodatek do większości posiłków a szczególnie czerwonego mięsa, kurczaka, makaronów i dojrzałych serów. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.

Wino czerwone, wytrawne

Kamanterena Maratheftiko


Czerwone, wino wytrawne powstałe z jednego z najbardziej popularnych na Cyprze szczepów. Eleganckie i pełne złożonych aromatów owoców, połączone z bukietem czerwonych owoców leśnych. Zbalansowana kwasowość, alkohol i taniny czynią je idealnym towarzyszem do rozmaitych dań mięsnych i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.

Wino czerwone, wytrawne

Kamanterena Shiraz


Czerwone wino wytrawne powstałe z doskonałego szczepu Shiraz. Wino o głębokim, czerwonym kolorze cegły z bordowym i filetowym odcieniem. Charakteryzuje się intensywnym zapachem czarnych owoców z wyczuwalnymi nutami słodkich przypraw a także żurawiny, dzikiej wiśni i śliwki. Idealny dodatek do czerwonych mięs oraz dań z sosem pomidorowym.

Wino czerwone, wytrawne

Kamanterena Carignan, Cabernet, Lefkahda


Wino o głębokim czerwono-fioletowym kolorze. W smaku wyczuwalny jeżyny, śliwki a całość okraszone nutą wanilii. Gładkie, średnio zbudowane, dobrze wyważone z długim finiszem i wielką głębią smaku.

Wino różowe, wytrawne

Enalia Rose


Wytrawne, różowe wino bogini Afrodyty. Powstało z odmian winogron Maratheftiko i Shiraz. Orzeźwiające o bogatym aromacie czerwonych owoców z przyjemną kwasowością. Idealny towarzysz dla białych mięs, świeżych sałatek i owoców. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 8-10°C.

Wino różowe

Kamanterena Lefkadha/Shiraz


Pełne smaku różowe cypryjskie wino powstałe z odmian Lefkadha i Shiraz. Zachwyca aromatem świeżych truskawek i granatu oraz owoców leśnych. Idealny dodatek do ciast. Doskonale sprawdzi się również do dań z łagodnym sosem.

Wino różowe, wytrawne

Cabernet Sauvignon Rose


Orzeźwiające wino produkowane z wyselekcjonowanych winogron Cabernet Sauvignon z obszaru Limassol na Cyprze. Zachwyca aromatem czerwonych róż i dojrzałego granatu oraz delikatnym satynowym smakiem. Może być serwowany na każdą okazję. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.

Wino białe, wytrawne

Vasilikon White Dry


Orzeźwiające wino produkowane w rodzinnej cypryjskiej winnicy z rodzimych odmian winogron "Xynisteri". Świeże i delikatne, o owocowym aromacie moreli i brzoskwini. Idealny towarzysz dla białych mięs, świeżych sałatek i owoców. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 8-10°C

Wino białe, wytrawne

Chardonnay Semillon


Białe, wytrawne wino powstałe z wyselekcjonowanych winogron odmian Chardonnay i Semillon dojrzewających na słonecznych wzgórzach Cypru w prywatnych winnicach z okolic Limassol. Zachwyca aromatem owoców tropikalnych i cytrusów oraz delikatnym satynowym smakiem. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C

Wino białe, wytrawne

Kamanterena Xynisteri


Lekkie, żywe białe wino wytrawne powstałe z endemicznych szczepów Xynisteri. W smaku stanowi subtelne połączenie owoców cytrusowych, bananów, zielonego jabłka z nutą cytryny którym towarzyszy długi finisz. Doskonałe jako aperitif oraz dodatek do dań z makaronu, owoców morza oraz białych mięs.

Wino białe, wytrawne

Kamanterena Xynisteri/Semillon


Świeże, zbalansowane, białe, cypryjskie wino wytrawne powstałe z mieszanki lokalnego szczepu z francuskim Semillon. Intensywny aromat zielonego jabłka, gruszki oraz przyjemny posmak miodu. Idealnie pasuje jako dodatek do owoców morza, białego mięsa a także do kuchni orientalnej.

Wino białe, wytrawne

Olympus Dry White


Wino produkowane z najlepszych cypryjskich odmian białych winogron. Kontrolowany proces fermentacji wydobywa z wina owocowy smak i szlachetny aromat. Jest idealnym dodatkiem do białych mięs i ryb. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.

Facebook

Musisz mieć skończone 18 lat, aby zobaczyć zawartość tej strony!

Strona przeznaczona dla osób pełnoletnich!