Cypryjskie wina
NASZA OFERTA
Wina białe
-
Półsłodkie, białe wino o świeżym, owocowym smaku produkowane z cypryjskiej odmiany winogron Xynisteri. Kompozycja wyselekcjonowanych winogron daje żywy i orzeźwiający smak tak aby zadowolić każde podniebienie. Idealnie pasuje do ryb, a także białych mięs, serów i owoców. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Kalispera White Medium Sweet -
Półsłodkie białe wino produkowane z najlepszych cypryjskich odmian winogron. Lekkie wino o świeżym owocowym smaku, idealnie komponuje się z deserami i słodkimi przekąskami. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Olympus Medium Sweet White -
Białe, cypryjskie wino półwytrawne. Lekkie, żywe, o subtelnym lecz złożonym i bogatym smaku owoców cytrusowych i zielonych jabłek. Doskonałe jako aperitif lub towarzysz do dań z makaronu, białych mięs i owoców morza. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 10°C.
Kamanterena Riesling -
Dojrzałe i owocowe białe wino likierowe powstałe ze starannie wybranych cypryjskich szczepów Muscat Aleksandria. Wino słodkie o wyraźnym kwiatowym zapachu, bardzo aromatyczne o wyczuwalnym smaku miodu, cytrusów oraz kwiatów pomarańczy. Idealnie pasuje jako dodatek do deserów, owoców czy niebieskich serów.
Muscat -
Białe wino słodkie produkowane z odmian Muscat, uprawianych w południowo-wschodniej części Cypru. Jest to przyjemne i szykowne wino o charakterystycznym aromacie oraz smaku. Idealnie sprawdzi się jako towarzysz do każdego deseru czy owoców. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 10-12°C.
Muscat Sweet Wine -
Wino produkowane z najlepszych cypryjskich odmian białych winogron. Kontrolowany proces fermentacji wydobywa z wina owocowy smak i szlachetny aromat. Jest idealnym dodatkiem do białych mięs i ryb. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Olympus Dry White -
Lekkie, żywe białe wino wytrawne powstałe z endemicznych szczepów Xynisteri. W smaku stanowi subtelne połączenie owoców cytrusowych, bananów, zielonego jabłka z nutą cytryny którym towarzyszy długi finisz. Doskonałe jako aperitif oraz dodatek do dań z makaronu, owoców morza oraz białych mięs.
Kamanterena Xynisteri -
Białe, wytrawne wino powstałe z wyselekcjonowanych winogron odmian Chardonnay i Semillon dojrzewających na słonecznych wzgórzach Cypru w prywatnych winnicach z okolic Limassol. Zachwyca aromatem owoców tropikalnych i cytrusów oraz delikatnym satynowym smakiem. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Chardonnay Semillon White Dry -
Orzeźwiające wino produkowane w rodzinnej cypryjskiej winnicy z rodzimych odmian winogron "Xynisteri". Świeże i delikatne, o owocowym aromacie moreli i brzoskwini. Idealny towarzysz dla białych mięs, świeżych sałatek i owoców. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 8-10°C.
Vasilikon White Dry -
Świeże, zbalansowane, białe, cypryjskie wino wytrawne powstałe z mieszanki lokalnego szczepu z francuskim Semillon. Intensywny aromat zielonego jabłka, gruszki oraz przyjemny posmak miodu. Idealnie pasuje jako dodatek do owoców morza, białego mięsa a także do kuchni orientalnej.
Kamanterena Xynisteri/Semillon
Wina deserowe
-
Emva to klasyczne sherry z Cypru. Jego bogaty, gładki, łagodny smak jest skutkiem dojrzewania tego trunku w beczkach dębowych wystawionych na działanie cypryjskiego słońca. Mniej słodkie niż Commandaria idealnie nadaje się do deserów i ciast.
Emva Cream Sherry -
Wino królów – król win. Najpopularniejsze cypryjskie wino, które powstaje z podsuszanych dwóch odmian winogron Xynistéri (biała) i Mávro (czerwona). Niepowtarzalny smak suszonych owoców, karmelu, orzechów oraz cynamonu i czekolady stanowi wyśmienity dodatek do ciast i deserów.
Commandaria -
Najstarsza apelacja wina na Świecie. Cypryjskie wino o doskonałej brązowo złotej barwie. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, delikatnym smakiem czekolady oraz kawy, a także przyjemnym aromatem świeżej mięty. Commandaria stanowi wyśmienity dodatek do każdego deseru, owoców oraz ciast.
Commandaria St. Barnabas
Wina czerwone
-
Wyrazisty, intensywny Cabernet Sauvignon połączony z łagodnym i spokojnym Merlot tworzy harmonijną kombinację, która podkreśli smak każdego mięsnego dania. Wino to spędza 6-7 miesięcy w dębowej beczce. Charakteryzuje się dużą intensywnością tanin i wysoką zawartością alkoholu. Najlepiej podawać w temperaturze 16 st. C
Kamanterena Cabernet Sauvignon/Merlot -
Wino o jasnym i przyjemnym czerwonym kolorze, pełne intensywnych owocowych aromatów. Charakteryzuje się łagodnymi taninami z wyczuwalnym smakiem dzikiej wiśni i maliny, ale także oliwki czy papryki. W posmaku, który pozostawia to wspaniałe wino doszukać się można śladów kawy oraz wanilii. Wino to spędza od 6-8 miesięcy w dębowej beczce. Będzie ono wyśmienitym towarzyszem każdego posiłku, od pieczonego mięsa i zapiekanek po dania na bazie grzybów, czy łagodnych serów. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18 st. C
Kamanterena Merlot -
Półsłodkie, czerwone wino, produkowane ze starannie dobranych cypryjskich odmian winogron Mavro. Żywe, orzeźwiające, o złożonym aromacie i miękkim łagodnym smaku. Zadowoli każde podniebienie. Doskonale pasuje do czerwonych mięs oraz pikantnych posiłków. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18°C.
Kalispera Red Medium Sweet -
Ciemna, nasycona i gęsta barwa. Aromaty intensywne, bardzo leśne – ściółki, dziczyzny, żołędzi, jagód. W ustach wino jest dotarte i dojrzałe, z lekkim akcentem tanin i dymno-jałowcową nutą. Poza tym wyczuć można przypalone drewno, kawę gorzką czekoladę, zioła. Odpowiednia dojrzałość a przy tym niezła struktura i charakter czynią go dobrym winem gastronomicznym.
Ino Cabernet Sauvignon -
Półsłodkie czerwone wino produkowane z najlepszych cypryjskich odmian winogron. Charakteryzuje się owocowym aromatem i gładkim smakiem. Stanowi dodatek do białych mięs, wędlin czy miękkich serów. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14°C.
Olymnus Medium Sweet Red -
Wytrawne czerwone wino produkowane z najlepszych, wyselekcjonowanych cypryjskich odmian winogron Grenache Noir, Carignan Noir oraz Mávro, dojrzewających w okolicach Limassol. Jest to wino o charakterystycznym owocowym zapachu i łagodnym smaku. Jest idealnym dodatkiem do większości czerwonych mięs, makaronu i dojrzałych serów. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.
Olymnus Dry Red -
Czerwone, cypryjskie, zrównoważone i złożone wino wytrawne o głębokiej czerwono - fioletowej barwie. Zachwyca aromatem owoców leśnych, jagody, śliwki z delikatną nutą wanilii a całość otoczona dębowym drzewem. Stanowi idealny dodatek do czerwonych, pieczonych lub smażonych mięs a także makaronów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-16°C.
Kamanterena Red Dry -
Czerwone wino wytrawne powstałe z doskonałego szczepu Shiraz. Wino o głębokim, czerwonym kolorze cegły z bordowym i filetowym odcieniem. Charakteryzuje się intensywnym zapachem czarnych owoców z wyczuwalnymi nutami słodkich przypraw a także żurawiny, dzikiej wiśni i śliwki. Idealny dodatek do czerwonych mięs oraz dań z sosem pomidorowym.
Kamanterena Shiraz -
Wino to, spędza dwa lata w dębowych beczkach oraz tyle samo czasu leżakowane w butelkach. Charakteryzuje się głębokim czerwonym kolorem oraz wyjątkowym aromatem owoców, kaparów, zielonego pieprzu z nutą dębu w tle. Posiada wyraźny, zbalansowany smak a obecność tanin, które złagodzone czasem dojrzewania wina, odczuwalnie wzbogaca jego jakość. Najlepiej podawać w temperaturze 16 - 18°C.
Methy Cabernet Sauvignon -
Czerwone, wino wytrawne powstałe z jednego z najbardziej popularnych na Cyprze szczepów. Eleganckie i pełne złożonych aromatów owoców, połączone z bukietem czerwonych owoców leśnych. Zbalansowana kwasowość, alkohol i taniny czynią je idealnym towarzyszem do rozmaitych dań mięsnych i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.
Kamanterena Maratheftiko -
Wyśmienite wino produkowane z wyselekcjonowanych winogron Cabernet Sauvignon z obszaru Omodhos na Cyprze. Charakteryzujące się bogatym smakiem owoców leśnych. Jest to idealny dodatek do większości posiłków a szczególnie czerwonego mięsa, kurczaka, makaronów i dojrzałych serów. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.
Cabernet Sauvignon Red -
Najpopularniejsze wino cypryjskie. Powstało ze szczepów Maratheftiko, Lefkadha, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz i Merlot. Charakteryzuje się głębokim purpurowym kolorem, intensywnym aromatem świeżych owoców jeżyny, czarnej porzeczki i śliwki. Najlepiej pasuje do dań mięsnych oraz twardych serów. Aby wydobyć wszystkie walory smakowe należy podawać schłodzone w temperaturze 16 – 18°C.
Agios Onoufrios -
Emva to klasyczne sherry z Cypru. Jego bogaty, gładki, łagodny smak jest skutkiem dojrzewania tego trunku w beczkach dębowych wystawionych na działanie cypryjskiego słońca. Mniej słodkie niż Commandaria idealnie nadaje się do deserów i ciast.
Emva Cream Sherry
Wina różowe
-
Półsłodkie wino różowe produkowane z najlepszych cypryjskich odmian winogron. Lekkie, delikatne, o zdecydowanie owocowym charakterze i słodkim aromacie. Może być podawane jako dodatek do białych mięs i wędlin. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Olympus Medium Sweet Rose -
Orzeźwiające wino produkowane z wyselekcjonowanych winogron Cabernet Sauvignon z obszaru Limassol na Cyprze. Zachwyca aromatem czerwonych róż i dojrzałego granatu oraz delikatnym satynowym smakiem. Może być serwowany na każdą okazję. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Cabernet Sauvignon Rose -
Pełne smaku różowe cypryjskie wino powstałe z odmian Lefkadha i Shiraz. Zachwyca aromatem świeżych truskawek i granatu oraz owoców leśnych. Idealny dodatek do ciast. Doskonale sprawdzi się również do dań z łagodnym sosem.
Kamanterena Lefkadha/Shiraz -
Wytrawne, różowe wino bogini Afrodyty. Powstało z odmian winogron Maratheftiko i Shiraz. Orzeźwiające o bogatym aromacie czerwonych owoców z przyjemną kwasowością. Idealny towarzysz dla białych mięs, świeżych sałatek i owoców. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 8-10°C.
Einalia Rose
Wina półsłodkie
-
Półsłodkie, białe wino o świeżym, owocowym smaku produkowane z cypryjskiej odmiany winogron Xynisteri. Kompozycja wyselekcjonowanych winogron daje żywy i orzeźwiający smak tak aby zadowolić każde podniebienie. Idealnie pasuje do ryb, a także białych mięs, serów i owoców. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Kalispera White Medium Sweet -
Półsłodkie, czerwone wino, produkowane ze starannie dobranych cypryjskich odmian winogron Mavro. Żywe, orzeźwiające, o złożonym aromacie i miękkim łagodnym smaku. Zadowoli każde podniebienie. Doskonale pasuje do czerwonych mięs oraz pikantnych posiłków. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18°C.
Kalispera Red Medium Sweet -
Półsłodkie czerwone wino produkowane z najlepszych cypryjskich odmian winogron. Charakteryzuje się owocowym aromatem i gładkim smakiem. Stanowi dodatek do białych mięs, wędlin czy miękkich serów. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14°C.
Olymnus Medium Sweet Red -
Półsłodkie wino różowe produkowane z najlepszych cypryjskich odmian winogron. Lekkie, delikatne, o zdecydowanie owocowym charakterze i słodkim aromacie. Może być podawane jako dodatek do białych mięs i wędlin. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Olympus Medium Sweet Rose -
Półsłodkie białe wino produkowane z najlepszych cypryjskich odmian winogron. Lekkie wino o świeżym owocowym smaku, idealnie komponuje się z deserami i słodkimi przekąskami. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Olympus Medium Sweet White
Wina słodkie
-
Commandaria Legacy jest wyprodukowana z rodzimych winogron Mavro i Xinisteri, uprawianych na zboczach gór Troodos. Commandaria Legacy jest winem słodkim, które dojrzewa w dębowych beczkach przez okres co najmniej 9 lat. Kolor jest intensywnie karmelowy. Commandaria został opisany po raz pierwszy w 800 roku p.n.e. przez greckiego poety Hezjoda. Wino idealne na prezent. Rocznik: 2000r
Commandaria Legacy -
Dojrzałe i owocowe białe wino likierowe powstałe ze starannie wybranych cypryjskich szczepów Muscat Aleksandria. Wino słodkie o wyraźnym kwiatowym zapachu, bardzo aromatyczne o wyczuwalnym smaku miodu, cytrusów oraz kwiatów pomarańczy. Idealnie pasuje jako dodatek do deserów, owoców czy niebieskich serów.
Muscat -
Białe wino słodkie produkowane z odmian Muscat, uprawianych w południowo-wschodniej części Cypru. Jest to przyjemne i szykowne wino o charakterystycznym aromacie oraz smaku. Idealnie sprawdzi się jako towarzysz do każdego deseru czy owoców. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 10-12°C.
Muscat Sweet Wine -
Emva to klasyczne sherry z Cypru. Jego bogaty, gładki, łagodny smak jest skutkiem dojrzewania tego trunku w beczkach dębowych wystawionych na działanie cypryjskiego słońca. Mniej słodkie niż Commandaria idealnie nadaje się do deserów i ciast.
Emva Cream Sherry -
Wino królów – król win. Najpopularniejsze cypryjskie wino, które powstaje z podsuszanych dwóch odmian winogron Xynistéri (biała) i Mávro (czerwona). Niepowtarzalny smak suszonych owoców, karmelu, orzechów oraz cynamonu i czekolady stanowi wyśmienity dodatek do ciast i deserów.
Commandaria -
Najstarsza apelacja wina na Świecie. Cypryjskie wino o doskonałej brązowo złotej barwie. Charakteryzuje się niepowtarzalnym, delikatnym smakiem czekolady oraz kawy, a także przyjemnym aromatem świeżej mięty. Commandaria stanowi wyśmienity dodatek do każdego deseru, owoców oraz ciast.
Commandaria St. Barnabas
Wina półwytrawne
-
Białe, cypryjskie wino półwytrawne. Lekkie, żywe, o subtelnym lecz złożonym i bogatym smaku owoców cytrusowych i zielonych jabłek. Doskonałe jako aperitif lub towarzysz do dań z makaronu, białych mięs i owoców morza. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 10°C.
Kamanterena Riesling
Wina wytrawne
-
Wyrazisty, intensywny Cabernet Sauvignon połączony z łagodnym i spokojnym Merlot tworzy harmonijną kombinację, która podkreśli smak każdego mięsnego dania. Wino to spędza 6-7 miesięcy w dębowej beczce. Charakteryzuje się dużą intensywnością tanin i wysoką zawartością alkoholu. Najlepiej podawać w temperaturze 16 st. C
Kamanterena Cabernet Sauvignon/Merlot -
Wino o jasnym i przyjemnym czerwonym kolorze, pełne intensywnych owocowych aromatów. Charakteryzuje się łagodnymi taninami z wyczuwalnym smakiem dzikiej wiśni i maliny, ale także oliwki czy papryki. W posmaku, który pozostawia to wspaniałe wino doszukać się można śladów kawy oraz wanilii. Wino to spędza od 6-8 miesięcy w dębowej beczce. Będzie ono wyśmienitym towarzyszem każdego posiłku, od pieczonego mięsa i zapiekanek po dania na bazie grzybów, czy łagodnych serów. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18 st. C
Kamanterena Merlot -
Ciemna, nasycona i gęsta barwa. Aromaty intensywne, bardzo leśne – ściółki, dziczyzny, żołędzi, jagód. W ustach wino jest dotarte i dojrzałe, z lekkim akcentem tanin i dymno-jałowcową nutą. Poza tym wyczuć można przypalone drewno, kawę gorzką czekoladę, zioła. Odpowiednia dojrzałość a przy tym niezła struktura i charakter czynią go dobrym winem gastronomicznym.
Ino Cabernet Sauvignon -
Wytrawne czerwone wino produkowane z najlepszych, wyselekcjonowanych cypryjskich odmian winogron Grenache Noir, Carignan Noir oraz Mávro, dojrzewających w okolicach Limassol. Jest to wino o charakterystycznym owocowym zapachu i łagodnym smaku. Jest idealnym dodatkiem do większości czerwonych mięs, makaronu i dojrzałych serów. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.
Olymnus Dry Red -
Wino produkowane z najlepszych cypryjskich odmian białych winogron. Kontrolowany proces fermentacji wydobywa z wina owocowy smak i szlachetny aromat. Jest idealnym dodatkiem do białych mięs i ryb. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Olympus Dry White -
Lekkie, żywe białe wino wytrawne powstałe z endemicznych szczepów Xynisteri. W smaku stanowi subtelne połączenie owoców cytrusowych, bananów, zielonego jabłka z nutą cytryny którym towarzyszy długi finisz. Doskonałe jako aperitif oraz dodatek do dań z makaronu, owoców morza oraz białych mięs.
Kamanterena Xynisteri -
Białe, wytrawne wino powstałe z wyselekcjonowanych winogron odmian Chardonnay i Semillon dojrzewających na słonecznych wzgórzach Cypru w prywatnych winnicach z okolic Limassol. Zachwyca aromatem owoców tropikalnych i cytrusów oraz delikatnym satynowym smakiem. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Chardonnay Semillon White Dry -
Orzeźwiające wino produkowane w rodzinnej cypryjskiej winnicy z rodzimych odmian winogron "Xynisteri". Świeże i delikatne, o owocowym aromacie moreli i brzoskwini. Idealny towarzysz dla białych mięs, świeżych sałatek i owoców. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 8-10°C.
Vasilikon White Dry -
Świeże, zbalansowane, białe, cypryjskie wino wytrawne powstałe z mieszanki lokalnego szczepu z francuskim Semillon. Intensywny aromat zielonego jabłka, gruszki oraz przyjemny posmak miodu. Idealnie pasuje jako dodatek do owoców morza, białego mięsa a także do kuchni orientalnej.
Kamanterena Xynisteri/Semillon -
Orzeźwiające wino produkowane z wyselekcjonowanych winogron Cabernet Sauvignon z obszaru Limassol na Cyprze. Zachwyca aromatem czerwonych róż i dojrzałego granatu oraz delikatnym satynowym smakiem. Może być serwowany na każdą okazję. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.
Cabernet Sauvignon Rose -
Pełne smaku różowe cypryjskie wino powstałe z odmian Lefkadha i Shiraz. Zachwyca aromatem świeżych truskawek i granatu oraz owoców leśnych. Idealny dodatek do ciast. Doskonale sprawdzi się również do dań z łagodnym sosem.
Kamanterena Lefkadha/Shiraz -
Wytrawne, różowe wino bogini Afrodyty. Powstało z odmian winogron Maratheftiko i Shiraz. Orzeźwiające o bogatym aromacie czerwonych owoców z przyjemną kwasowością. Idealny towarzysz dla białych mięs, świeżych sałatek i owoców. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 8-10°C.
Einalia Rose -
Czerwone, cypryjskie, zrównoważone i złożone wino wytrawne o głębokiej czerwono - fioletowej barwie. Zachwyca aromatem owoców leśnych, jagody, śliwki z delikatną nutą wanilii a całość otoczona dębowym drzewem. Stanowi idealny dodatek do czerwonych, pieczonych lub smażonych mięs a także makaronów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-16°C.
Kamanterena Red Dry -
Czerwone wino wytrawne powstałe z doskonałego szczepu Shiraz. Wino o głębokim, czerwonym kolorze cegły z bordowym i filetowym odcieniem. Charakteryzuje się intensywnym zapachem czarnych owoców z wyczuwalnymi nutami słodkich przypraw a także żurawiny, dzikiej wiśni i śliwki. Idealny dodatek do czerwonych mięs oraz dań z sosem pomidorowym.
Kamanterena Shiraz -
Wino to, spędza dwa lata w dębowych beczkach oraz tyle samo czasu leżakowane w butelkach. Charakteryzuje się głębokim czerwonym kolorem oraz wyjątkowym aromatem owoców, kaparów, zielonego pieprzu z nutą dębu w tle. Posiada wyraźny, zbalansowany smak a obecność tanin, które złagodzone czasem dojrzewania wina, odczuwalnie wzbogaca jego jakość. Najlepiej podawać w temperaturze 16 - 18°C.
Methy Cabernet Sauvignon -
Czerwone, wino wytrawne powstałe z jednego z najbardziej popularnych na Cyprze szczepów. Eleganckie i pełne złożonych aromatów owoców, połączone z bukietem czerwonych owoców leśnych. Zbalansowana kwasowość, alkohol i taniny czynią je idealnym towarzyszem do rozmaitych dań mięsnych i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.
Kamanterena Maratheftiko -
Wyśmienite wino produkowane z wyselekcjonowanych winogron Cabernet Sauvignon z obszaru Omodhos na Cyprze. Charakteryzujące się bogatym smakiem owoców leśnych. Jest to idealny dodatek do większości posiłków a szczególnie czerwonego mięsa, kurczaka, makaronów i dojrzałych serów. Najlepiej podawać w temperaturze 14-16°C.
Cabernet Sauvignon Red -
Najpopularniejsze wino cypryjskie. Powstało ze szczepów Maratheftiko, Lefkadha, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz i Merlot. Charakteryzuje się głębokim purpurowym kolorem, intensywnym aromatem świeżych owoców jeżyny, czarnej porzeczki i śliwki. Najlepiej pasuje do dań mięsnych oraz twardych serów. Aby wydobyć wszystkie walory smakowe należy podawać schłodzone w temperaturze 16 – 18°C.
Agios Onoufrios