4000 lat

HISTORII

TRADYCJA

Uprawa winorośli i produkcja wina na Cyprze ma bardzo długą, liczącą sobie już 4000 lat tradycję.

Uprawie sprzyjały panujące na wyspie warunki glebowe i klimatyczne niemal idealne dla uprawy winorośli i zapewniające owocom najwyższą jakość...


HISTORIA WINOGRONA


Długie i ciepłe śródziemnomorskie lato pozwala winogronom dojrzewać i nabierać pełni smaku i aromatu; zaś łagodne zimy i wiatry chronią rośliny przed chorobami wywołanymi grzybami.

Uprawy winorośli do produkcji win koncentrują się przede wszystkim na południowych stokach gór Troodos, gatunki winogron stołowych, które wcześnie dojrzewają zajmują nadbrzeżne, żyzne równiny od Limassol do Pafos.

Na Cyprze jest około 23 tys hodowców a uprawy winorośli pokrywają obecnie ponad 14.000 hektarów, z których zebrano w 2005 roku ok. 60.000 ton winogron. Ponad połowę z nich (31.000 ton) przeznaczono na produkcję wina.

GATUNKI WINOROŚLI


Na Cyprze z powodzeniem uprawiane są zarówno lokalne, charakterystyczne dla Cypru szczepy winorośli (ponad 11 tys. hektarów), jak i gatunki międzynarodowe, które doskonale zaadoptowały się do warunków miejscowych (ok. 3 tys. hektarów).

Spośród szczepów regionalnych najważniejsze są dwa: Mavro (o czarnych gronach, z którego wytwarza się czerwone wino) i Xynisteri (jasne winogrona służące do produkcji wina białego), ponadto: Maratheftiko, Ofthalmo, Lefkada, Malaga i wiele innych.

Z gatunków międzynarodowych uprawiane są takie jak: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Mataro, Merlot Noir, Shiraz, Grenache, Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc, Riesling itp. Bywają one także krzyżowane ze szczepami lokalnymi, co sprawia, że produkowane na Cyprze „światowe” wina zyskują unikalny, lokalny posmak.

Facebook

Musisz mieć skończone 18 lat, aby zobaczyć zawartość tej strony!

Strona przeznaczona dla osób pełnoletnich!